Project 4: Reflection

Over the course of the past few months, I’ve focused on Vhils as my architect and Venom as my tool of destruction. Together, they would create an architectural space that would work as an extended studio space for first year architecture students. During the process of creating this new space, I’ve had to consider what the destruction would appear after Venom has destroyed an existing structure. To come about this, I’ve explored several ice-salt experiences to understand how the process of the destruction and its result. Below, I’ve provided a video to give the impression of what Venom’s destruction would appear like:

After understanding what the destruction would look like, I’ve decided to have the South Facade of the architecture building to be destroy. Choosing this was primarily focusing on my own experiences in studio, so having it connect directly to the first year studio was understandable for myself. The two areas I’ve focused in on would be the wall between the two windows near the corner and the wall to the staircase that opens into first year studio. I’ve chosen these two areas based purely on how they are used already. The smaller area between the two windows is much more private and placed behind the stairwell, which adds to it being a much more private space to work in. The area that would be opening up to the stairwell is a much more public space and larger space. This space would be taken full advantage of due to its accessibility and how it itself is already a space where students extend into. Within these areas, students will be able to preform a variety of actions that are usually hazardous to a person’s health and safety, such as spray painting, the use of power tools, excessive amounts of dusts, and the list goes on.

This space would be presented with inspiration to how Venom works. Venom, being a symbiote creature, who grows and feeds off of its host. Being inspired by Tamsin Van Essen’s Erosion series presenting exactly how Venom works, I’ve looked into biological erosion, Lichen, and how they survive and grow. Continuing on with this, I was inspired by Tadashi Kawamata’s installation pieces of scrap wood used to build into spaces between existing structures.

Model; focuses on appearance of structural space will appear. Materials: plaster, wooden sticks

This slideshow requires JavaScript.

Drawings; respect to Vhils’ carving style as representing originals with mylar presenting the architectural space

This slideshow requires JavaScript.

Building up to this space, and going through a variety of explorations and research into other artists to draw inspirations from, I’ve grown to appreciate how certain spaces are created and how they’ll be used. In the beginning, transitioning from Project 3 into Project 4, I found it to be very difficult to grow from an detachable place of work which changes into an architectural pavilion. A major struggle was figuring out how Venom would be the client, which later on led up to him being a tool for Vhils which I’ve appreciate this change. At first, beginning with the ice explorations, it was difficult for me to understand where they would be taking me, and found it to be delaying me in the process of creating actual models and architectural sketches for the space, though, I was able to understand later on what it would lead me into. Overall, I’ve enjoyed this project, not only because it was a more modern/contemporary view into creating a space, but it also helped opened my eyes into the wide range of possibilities that I’d be running into as an architect, especially while doing so with respect to an artist who’s style I am trying to imitate.

Though if I were to change this project in a certain way, I would have preferred to go further into analyzing my artist with a more architectural look and developing a space with respect and growth from him rather than having to rely on my super character, especially since my super character really never got the opportunity to be of its original purpose of being my client to the project. I would have found this to be more effective, especially in terms of developing my artist’s style. I do appreciate that creating our architectural drawings and narrative sketches were meant to be created in a way our artist’s would have created them, it definitely opens up doors into how to present projects and communicate the ideas we are trying to address. Coming to an end of studio 1, I’ve enjoyed the entire process I have gone through to build up to where I ended up at the reviews. I’ve enjoyed the comments the critics made. One being the consideration of the elements of the walls and how Venom isn’t exactly a parasite. Another comment on the materials that would be used to create the structure and how it doesn’t only have to be of materials found within the architecture building, but extending out to scrap pieces near the parking lot 6 as an example. I am glad they understood and appreciate the thought process that built up to the final stage and was glad to hear the comments being made, understanding that this project will not exactly have an end, but will continue to grow and build up to be a more successful space.